Când o persoană dragă este luată de lângă noi, ne simţim responsabili să îi îndeplinim ultimile dorinţe. Toată energia se va canaliza către organizarea unei înmormântări decente, cu obiceiuri izvorâte din credinţa şi gesturi de iubire veşnică.
Ne dorim să îi oferim un ultim omagiu pe drumul spre eternitate, însă limitările financiare fac că experienţa să fie şi mai dureroasă. Puţini sunt însă cei care ştiu că pot beneficia de ajutor financiar (ajutor de înmormântare) în aceste clipe de grea încercare.
Potrivit prevederilor Legii Pensiilor 263/2010, după decesului unei persoane, apropiaţii care se ocupă de aranjamentele funerare au dreptul să primească o sumă de bani din partea Statului, dacă solicită acest ajutor financiar în termen de 3 ani de la producerea evenimentului.
Persoana care solicită şi primeşte banii poate fi, după caz, soţul sau soţia supravieţuitoare, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile.
Cuantumul ajutorului financiar de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut pe economie, folosit la fundamentarea bugetului de asigurări sociale, aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale.
Drepturile financiare sunt diferite în funcţie de situaţia persoanei decedate la momentul morţii. Dacă în ziua decesului, persoana decedată era asigurată (la zi cu plata contribuţiilor sociale), ajutorul financiar este de 6.095 RON. În această categorie intră: angajaţii cu carte de muncă, şomerii, minorii, elevii sau studenţii, pensionării.
Dacă în ziua decesului, persoana decedată nu era asigurată în sistemul public, suma cuvenită este 3.048 RON şi poate fi solicitată numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar. Solicitantul va face o declaraţie pe propria răspundere ca omul decedat nu era asigurat şi nu era pensionar.
Conform legii, se considera membru de familie:
Ajutorul financiar de deces se plăteşte unei singure persoane, după ce aceasta face dovada suportării cheltuielilor de deces, în termen de 24 de ore de la solicitare.
Actele necesare pentru a obţine ajutor financiar de deces sunt următoarele:
De reţinut că realizarea unui anumit stagiu de cotizare NU este o condiţie pentru acordarea ajutorului!
A. la Angajator, în cazul decesului următorilor asiguraţi sau ai unor membrii de familie ai acestora:
Ajutorul financiar de deces se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat de Casele Teritoriale de Pensii dacă angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează (potrivit legii) prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege.
B. la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pe ale cărei liste figurează ca şomer persoana decedată sau pe care figurează persoana care a suportat cheltuielile (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).
C. la Casa Teritoriala de Pensii, în cazul decesului pensionarilor ori al asiguraţilor sau al unui membru de familie al acestora, care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut şi care se afla în una dintre situaţiile următoare:
Ajutorul financiar de înmormântare se acordă de către angajator din fondurile proprii, în condiţiile prevăzute în contractul de muncă, individual sau colectiv, aplicabil la nivel de unitate sau ramură.
În contract este menţionată valoarea ajutorului financiar, pentru situaţia în care un angajat are un deces în familie. Această sumă nu este considerată venit impozabil din punct de vedere al impozitului pe venit, iar pentru angajator este deductibilă la calculul impozitului pe profit.
Ajutorul financiar de înmormântare se acordă salariatului la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I (părinţii şi copii) aflate în întreţinerea acestuia. Fraţii/ surorile, nepoţii şi bunicii sunt rude de gradul II.
Acordarea acestui ajutor financiar se face în baza unei cereri din partea membrilor de familie ai salariatului decedat la care se anexează certificatul de deces. Dovada că un membru de familie s-a aflat în întreţinerea asiguratului decedat se face prin declaraţie pe propria răspundere.
În temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor financiar, reprezentând o parte din cheltuielile de înmormântare.
Ajutorul financiar de deces se acordă unei singure persoane care poate fi: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile de înmormântare.
Cererea şi actele doveditoare pentru un ajutor financiar se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti, unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau chiar persoana in cauză a beneficiat de ajutor social.
Ajutorul financiar se suportă din bugetul local şi poate fi acordat în bani şi/sau în natură, prin bunuri materiale.
Supraviețuitorul are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Acest ajutor financiar lunar se acordă supravieţuitorului dacă se îndeplinesc următoarele condiţii:
Calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii se exprimă în următoarele situaţii:
Ajutorul financiar lunar se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de:
Ajutorul financiar lunar este calculat în funcţie numărul de ani de căsnicie şi de două situaţii în care s-ar putea afla supravieţuitorul:
A. beneficiază de pensie de stat sau beneficiază atât de pensie de stat cât şi în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori
B. primeşte numai pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori
Cuantumul ajutorului financiar lunar are următoarele valori:
Începând cu 1 ianuarie 2008, cuantumul ajutorului financiar lunar a fost majorat cu 25%, prin Legea bugetului de stat nr.388/2007.
Dosarul de solicitare pentru ajutor financiar se depune la Casa Judeţeana de Pensii.
Ajutorul financiar se acordă de pe data de întâi a lunii următoare depunerii cererii. Plata ajutorului financiar lunar acordat supravietuitului încetează începând cu luna următoare celei în care beneficiarul nu mai îndeplineşte una din condiţiile de acordare.
În cazul decesului unei persoane într-un accident rutier, familia acesteia este îndreptăţită să primească despăgubiri, după cum urmează:
În art. 26 din Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 14/2011, se menţionează că despăgubirile care pot fi acordate vizează atât pierderile cu caracter patrimonial cât şi pierderile cu caracter nepatrimonial (prejudiciul moral).
Limita maximă a sumei care poate fi oferită este menţionată în conţinutul poliţei de asigurare, Ordinul nr. 14/2011 reglementând un plafon maxim general de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, pentru unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
În situaţia în care valoarea prejudiciului depăşeşte plafonul maxim specificat în poliţa de asigurare, diferenţa până la concurenţa valorii pierderii suferite va fi suportată de către autorul accidentului.
Asigurătorul va fi obligat la despăgubiri şi în cazul în care cel care a produs accidentul este o altă persoană decât titlularul poliţei de asigurare referitoare la automobilul implicat în accident, singura excepţie reprezentând-o situaţia în care automobilul respectiv nu este identificat.
Trebuie să aveţi foarte mare atenţie în cazul în care şoferul vinovat are o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Atunci asiguratorul are dreptul de a-şi recupera sumele ca despăgubire de la şoferul vinovat. Aşadar nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice pentru că aţi putea fi obligaţi să plătiţi din buzunar sume de ordinul a zeci sau chiar sute de mii de euro.
Alte cazuri care exonerează de răspundere asigurătorul sunt regăsite la art. 27 din Ordinul nr. 14/2011 şi vizează: forţa majoră, culpa exclusivă a persoanei prejudiciate, culpa exclusivă a unei terţe persoane şi, bineînţeles, situaţia în care la data producerii accidentului nu exista încheiată o poliţă de asigurare valabilă.
Persoana vătămată ca urmare a producerii unui accident auto are două posibilităţi legale prin care poate solicita acoperirea prejudiciului din partea asigurătorului:
A. Formularea unei acţiuni civile împotriva asigurătorului
Acţiunea este întemeiată pe normele de drept comun care guvernează răspunderea pentru fapta proprie şi materia contractului de asigurare, completate cu reglementările regăsite în Legea nr. 136/1995 şi Ordinul nr. 14/2011.
În eventualitatea unei astfel de acţiuni, persoana care a cauzat accidentul va fi la rândul său parte în proces, având calitatea de intervenient forţat.
B. Sesizarea asigurătorului cu o cerere de despăgubire
Procedura este reglementată de prevederile art. 35 şi următoarele din Ordinul nr. 14/2011.
Persoana prejudiciată va formula o cerere către asigurător sau către Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, după caz.
Asigurătorul are obligaţia să soluţioneze cererea în termen de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului, fie în sensul aprobării solicitării, printr-o ofertă de despăgubire, fie în sensul notificării motivelor pentru care cererea nu a fost aprobată.
Dacă în termen de 3 luni de la avizarea dosarului, asigurătorul nu a notificat solicitantului motivele respingerii cererii, asigurătorul este obligat să achite suma respectivă. Plata efectivă a despăgubirilor se va realiza în termen de 10 zile de la data depunerii ultimului document justificativ, însă în termenul de 3 luni.
De asemenea, dacă termenul nu este respectat, solicitantul va avea dreptul la penalităţi în cuantum de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Toate aceste variante sunt menite să vă ajute să depăşiţi una dintre cele dureroase etape ale vieţii, oferindu-vă resursele financiare necesare pentru organizarea unui ultim drum onorabil, încununat cu iubire şi recunoştinţa. De retinut este ca ajutorul financiar pe care il primiti este fix, nefiind conditionat de suma pe care ati cheltuit-o.
Copyright 2022 Anthony Assistance
Agenție Web: Flake Web