Participarea copilului la înmormântare este importantă pentru că acesta este un pas concret care îi permite să se confrunte cu ireversibilitatea morții. Chiar dacă plânge în biserică sau aleargă între mormintele din cimitir, împărtășirea acestui moment de comuniune cu cei dragi este fundamentală.
Moartea unei persoane dragi: importanța de a spune adevărul unui copil
Copiii sunt “bureți”. Ei simt îngrijorarea, durerea noastră. Uneori credem că facem ceea ce trebuie ascunzând de ei moartea unei persoane dragi, dar ei vor continua să simtă, în contactul cu noi. Prin urmare, este esențial să le spuneți adevărul. Toți specialiștii pentru copii sunt de acord cu acesta problemă. Nu există o vârstă minimă pentru a anunța un copil cu privire la decesul unei persoane dragi.
Este important să poți vorbi despre asta, chiar și unui copil. “Un bebeluș simte ceea ce se întâmplă, percepe îngrijorarea părinților săi… A-i explica drama care s-a întâmplat este o modalitate de a pune cuvinte în starea noastră. Îl liniștește. Singurul lucru care poate răni un micuț este să ascunzi adevărul. Pentru că întotdeauna își va imagina mai rău decât realitatea, chiar se va simți marginalizat, trădat”, explică Helene Romano, psiholog, specializat în îngrijirea persoanelor cu leziuni psihice.
La ce vârstă poți vedea o persoană moartă?
Dacă copilul dorește să-l vadă pe decedat, indiferent de vârstă, aceasta este decizia dumneavoastră. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă, în timpul priveghiului, tineri și bătrâni erau adunați în aceeași cameră în jurul morților… Dacă îi permiteți să facă acest lucru, este important să-l pregătiți pentru ce va vedea, de la aspectul pielii defunctului, până la senzația de frig pe care o poate simți la contactul cu acesta.
Ducând copilul la înmormântare, înțelege ideea de pierdere
A participa la ceremonie înseamnă a-i permite să participe la ritualuri, să-și ia rămas bun de la decedat. “Dorind să-i protejăm, uneori creăm mai multe daune. Cunosc adulți, încă afectați, care au fost excluși de la înmormântarea părinților sau a fratelui și a surorii lor, pentru că se credea că nu era locul lor acolo. Ceremonia de rămas bun se înscrie în ritualurile care fac posibilă concretizarea unei plecări, să marcheze separarea dintre lumea celor vii și cea a morților. Prezența la această ceremonie îi permite să înțeleagă ideea de pierdere, să vadă că moartea este foarte reală”, subliniază Patrick Ben Soussan, medic psihiatru pentru copii, autor al cărții – Copilul care se confruntă cu moartea unei persoane dragi.
Implicați-vă copilul în ritualuri
Înainte de ziua Z, este important să-i explici cum se vor desfășura lucrurile, care vor fi diferitele etape. Îl poți invită să pregătească un desen, o scrisoare, să aleagă un obiect pe care să-l așeze lângă sicriu. Asigurați-vă, totuși, ca un adult va fi disponibil în aproprierea lui pe toată durată ceremoniei, ca să-i răspundă la întrebări, să-l liniștească, chiar să-l consoleze.