Copilul la inmormantare: sa-l iei sau nu?

Sfaturi memoriale
Copilul la inmormantare

Participarea copilului la inmormantare este importanta pentru ca acesta este un pas concret care ii permite sa se confrunte cu ireversibilitatea mortii. Chiar daca plange in biserica sau alearga intre mormintele din cimitir, impartasirea acestui moment de comuniune cu cei dragi este fundamentala.

Moartea unei persoane dragi: importanța de a spune adevărul unui copil

Copiii sunt “bureti”. Ei simt ingrijorarea si durerea noastra. Uneori credem ca facem ceea ce trebuie ascunzand de ei moartea unei persoane dragi, dar ei vor continua sa simta, in contactul cu noi. Prin urmare, este esential sa le spuneti adevarul. Toti specialistii pentru copii sunt de acord cu acesta problema. Nu exista o varsta minima pentru a anunta un copil cu privire la decesul unei persoane dragi.

Este important sa poti vorbi despre asta, chiar si unui copil. Un bebelus simte ceea ce se intampla, percepe ingrijorarea parintilor sai… A-i explica drama care s-a intamplat este o modalitate de a pune cuvinte in starea noastra. Il linisteste. Singurul lucru care poate rani un micut este sa ascunzi adevarul. Pentru ca intotdeauna isi va imagina mai rau decat realitatea, chiar se va simti marginalizat, tradat”, explica Helene Romano, psiholog, specializat in ingrijirea persoanelor cu leziuni psihice.

La ce varsta poti vedea o persoana moarta?

Daca copilul doreste sa-l vada pe decedat, indiferent de varsta, aceasta este decizia dumneavoastra. Sa ne amintim ca nu cu mult timp in urma, in timpul priveghiului, tineri si batrani erau adunati in aceeasi camera in jurul mortilor… Daca ii permiteti sa faca acest lucru, este important sa-l pregatiti pentru ce va vedea, de la aspectul pielii defunctului, pana la senzatia de frig pe care o poate simti la contactul cu acesta.

Copilul la inmormantare

Ducand copilul la inmormantare, intelege ideea de pierdere

A participa la ceremonie inseamna a-i permite sa participe la ritualuri, sa-si ia ramas bun de la decedatDorind sa-i protejam, uneori cream mai multe daune. Cunosc adulti, inca afectati, care au fost exclusi de la inmormantarea parintilor sau a fratelui si a surorii lor, pentru ca se credea ca nu era locul lor acolo. Ceremonia de ramas bun se inscrie in ritualurile care fac posibila concretizarea unei plecari, sa marcheze separarea dintre lumea celor vii si cea a mortilor. Prezenta la aceasta ceremonie ii permite sa inteleaga ideea de pierdere, sa vada ca moartea este foarte reala”, subliniaza Patrick Ben Soussan, medic psihiatru pentru copii, autor al cărtii – Copilul care se confrunta cu moartea unei persoane dragi.

Implicati-va copilul in ritualuri

Copilul la inmormantare

Inainte de ziua Z, este important sa-i explici cum se vor desfasura lucrurile, care vor fi diferitele etape. Il poti invita sa pregateasca un desen, o scrisoare, sa aleaga un obiect pe care sa-l aseze langa sicriu. Asigurati-va, totusi, ca un adult va fi disponibil in aproprierea lui pe toata durata ceremoniei, ca sa-i raspunda la intrebari, sa-l linisteasca, chiar sa-l consoleze.

Tag :

Distribuie :