Repatrierea românilor decedați în străinătate

Repatriere
manipularea sicriului repatrieri in Romania, Repatrierea românilor decedați în străinătate, repatrieri internationale

Suferința cauzată de pierderea unei persoane dragi este îngreunată de imposibilitatea de a fi alături de trupul său neȋnsuflețit. Repatrierea Românilor decedați in străinătate va va ajuta cu demersurile care vor urma dacă decesul are loc departe de noi, într-o țară straină.

Experimentăm frica, nesiguranța și incertitudinea, fiind copleșiți de intrebări fără raspuns, tocmai de aceea noi te ajutăm cu repatrierea românilor decedați în străinătate.

Dacă treceți printr-o astfel de situație, trebuie să știți că autoritățile statului unde a avut loc decesul, dar și cele romȃne, ȋmpreună cu serviciile de repatrieri funerare internaționale, sunt dispuse să vă ofere ajutorul.

Iată care sunt procedurile și ce ar trebui să faceți pentru a aduce trupul neȋnsuflețit ȋnapoi.

CUPRINS: Repatrierea românilor decedați în străinătate

  1. 1. CONSTATAREA DECESULUI
  2. 2. ACTE NECESARE
  3. 3. INCINERAREA

Procedurile de repatriere implică costuri destul de ridicate, iar ȋn această situație este indicat să apelați la o firmă specializată care se va ocupa să găsească soluția cea mai puțin costisitoare pentru dumneavoastră.

1. Constatarea decesului

Decesul trebuie ȋnregistrat la autoritățile din țara unde s-a produs și opțional la ambasada sau consulatul Romȃniei din respectivul stat care va permite eliberarea unui certificat de deces românesc.

Dacă alegeți să nu ȋl ȋnregistrați la ambasadă sau consulat, certificatul de deces romȃnesc va fi eliberat ȋn Romȃnia, pe baza celui străin și a altor acte prevăzute de legislatia romȃnă.

Examinarea trupului neȋnsuflețit diferă ȋn funcție de modul ȋn care a avut loc moartea:

  • Dacă persoana decedată s-a stins din viață la spital, medicul este obligat sa faca o autopsie anatomo-patologica, pentru a confirma, preciza sau completa diagnosticului clinic.
  • Dacă însă familia nu are nicio rezervă asupra cauzelor bolii şi a tratamentului aplicat şi doreşte să îşi asume în scris decizia, se poate alege să nu se mai efectueze autopsia anatomo-patologică.
  • Ȋn cazul ȋn care moartea s-a produs într-un mod suspect, necunoscut sau violent, se efectuează autopsia medico-legală, la solicitarea organelor de urmărire penală sau instanțelor de judecată.

Dacă răposatul a murit ȋn condiții violente, trebuie să solicitați intervenția autorităților locale din țara respectivă pentru investigarea cazului.

Este bine să anunțați și Direcția Relații Consulare a MAE din Romȃnia, care se va ocupa de eliberarea pașaportului mortuar, necesar pentru aducerea ȋn țară a corpului neȋnsuflețit.

2. Acte necesare

Transportul se va efectua ȋn conformitate cu legile statului unde a avut loc decesul și cu regulile internaționale aplicabile.

Acesta trebuie realizat cu autospeciale dotate cu instalație frigorifică, iar aducerea ȋn țară a corpului neȋnsufleți nu ar trebui să dureze mai mult de 72 de ore de la solicitarea serviciului.

Ȋnsă, ȋn cazul ȋn care este necesară o autopsie, transportul poate fi prelungit.

Pentru repatriere sunt necesare următoarele documente:

  • certificatul constatator al decesului
  • certificatul de deces internațional
  • paşaportul mortuar
  • autorizație pentru transportul internațional
  • certificatul de îmbălsămare eliberat de spital

Pentru a vă oferi timpul şi spațiul necesar acceptării acestor momente deloc uşoare, agentiile de servicii funerare isi asumă responsabilitatea transportului decedatului impreună cu întocmirea intregii documentații necesare repatrierii.

3. Incinerarea

Dacă vă aflați printre cei care doresc ca trupul neȋnsuflețit să fie incinerat ȋn țara unde a avut loc decesul, trebuie să vă informați dacă acest lucru este ȋn conformitate cu legislația statului respectiv. Dacă legea permite, pașaportul mortuar nu mai este necesar.

Oameni atrasi de promisiunea unei vieti mai bune au ales sa parăsească Romania, gasindu-și sfârșitul pe meleaguri străine. Nimic nu este mai dureros decȃt pierderea unui om drag, mai ales atunci cȃnd trupul său neȋnsuflețit se află departe.

Procedurile de repatriere reprezintă un stres suplimentar și o ingrijorare în plus. Pentru a vă asigura ca trupul sau cenușa decedatului ajung la destinație în cea mai demnă condiție și stare de conservare, ar fi indicat să apelați la o firmă recunoscută de servicii funerare.

repatrieri in Romania, Repatrierea românilor decedați în străinătate, repatrieri internationale

Tag:

Distribuie: