organizarea ceremoniei funerare - servicii funerare
Nu vrem sa ne gandim la pierderea persoanelor dragi, dar este un fapt impus de cursul vieții.
Cum va trebui sa organizăm ceremonii funerare legale incepand cu 2019, conform noilor reglementări legislative?
Respectarea noilor norme intrate în vigoare din luna octombrie a acestui an ne vor ajuta sa evitam majoritatea neplacerilor cauzate din culpă în domeniul ceremoniilor funerare.
Este obligatoriu sa acordăm atentia necesara pregatirii trupului neînsuflețit, fapt ce implica și imbalsamarea. Noile reglementări stabilesc modificări importante în realizarea acestei practici medicale.
Procedura imbalsamarii poate deveni, în funcție de caz, obligatorie sau interzisa.
1. Este nepermisa realizarea imbalsamarii când persoana în cauză a suferit de boli contagioase ce pot pune în pericol personalul desemnat. Acest temei a condus la obligativitatea obținerii AVIZULUI PENTRU IMBALSAMARE, pentru orice persoana decedata. Acest aviz este obtinut de la Direcția de Sanatate Publica din județul în care a domiciliat persoana decedata. Vizitati “ajutordeces.ro” pentru mai multe detalii
2. Este obligatorie realizarea imbalsamarii conform legii în vigoare, în următoarele cazuri:
a) expunerea sicriului cu trupul neînsuflețit în locuri publice precum: case funerare și capele;
b) transportul în vederea inhumarii în alta localitate, pe o distanță mai mare de 30 kilometri de la locul în care a survenit decesul;
c) datorită cauzei medicale a decesului survenit în afara unităților sanitare, se impune imbalsamarea ca masura de profilaxie și reducere a riscului biologic.
Important! Noul text de lege specifica obligativitatea imbalsamarii numai în cazul în care sicriul este expus în locul de priveghi cu capacul deschis, Compania de Servicii funerare Anthony va pune la dispoziție capacul frigorific, transparent ce poate reprezenta o alternativa în vederea evitării procedeului medical de imbalsamare.
Pe langa avizul de imbalsamare de la Direcția de Sanatate Publica, familia va încheia cu prestatorul de servicii funerare un contract , ce va conține mențiunea acordului sau împotrivirii realizării procedeului de imbalsamare a persoanei decedate.
Este necesar un aviz suplimentar pentru transportul decedatului și înhumarea acestuia într-o alta localitate. Acest document poarta numele de AVIZ SANITAR DE INHUMARE și se eliberează de către DIRECȚIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA, respectiv a municipiului București.
3. Se impune și ca masina funerara sa respecte cerințele prevăzute de nouă reglementare:
a) habitaclu format din suprafețe ce pot fi dezinfectate,
b) habitaclul pentru depozitarea sicriului trebuie să aibă o lungime de minim 210 cm și o lățime de minim 90 cm,
c) paravan separator între spațiul destinat așezării sicriului și spațiul destinat pasagerilor și șoferului,
d) omologarea de către Registrul Auto Român pentru îndeplinirea activității de transport mortuar,
e) Inmatriculata în România, se afla în proprietatea unei firme de pompe funebre sau o deservește în baza unui contract.
Agenția de servicii funerare Anthony deține cinci mașini funerare ce respecta normele prescrise de lege pentru realizarea în siguranta a transportului funerar, inclusiv pentru distanțe foarte lungi.
4. După stabilirea circumstanțelor și obținerea documentației necesare, imbalsamarea va fi realizata de o agenție de servicii funerare specializata ce trebuie, la randul ei, sa respecte noile reglementări.
a) Societatea de pompe funebre trebuie sa detina autorizare de la Consiliul Local și autorizare sanitară de la Direcția de Sanatate Publica;
b) Pentru realizarea procedeului medical de imbalsamare sunt impuse existența unei săli de pregatire conectata la utilitati și a unui agregat frigorific mortuar pentru păstrarea trupului;
c) Totodată, persoana angajată, responsabilă de procedura de imbalsamare trebuie sa fi urmat un program de formare organizat de Școala Națională de Sanatate Publica și Management plus Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin Centrul Național de Dezvoltare Profesională în Domeniul Sanitar.
5. Următorul criteriu pentru ceremonii funerare este echipa care îndeplinește procedura este obligată de noile reglementări sa pună lănga trupul neînsuflețit esantioane din substantele folosite la imbalsamare, în flacoane de plastic. Pe eticheta acestora se va preciza denumirea produsului și a producătorului, numele firmei de servicii funerare și numărul avizului de imbalsamare. Suplimentar, la una din incheieturile mainii defunctului se va pune o bratara cu informațiile privind societatea de servicii funerare ce a efectuat procedura imbalsamarii.
6. Ultimul criteriu pentru ceremonii funerare legale are o nouă modificare intrată în vigoare ne obliga sa achizitionam numai sicriele însoțite de certificate de conformitate emise de producător. Compania de servicii funerare Anthony comercializeaza sicrie însoțite cu certificat de conformitate de la producător încă din 1992. Astfel garantăm respectarea legislației în vigoare și calitatea produselor pe care le oferim.
Neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a prevederilor legislative va conduce firma de servicii funerare la plata despăgubirilor datorate familiilor indoliate. Plata se va face din fondul de garantare realizat de societate, în cuantumul contravalorii a cinci ajutoare de deces.
Cunoașterea normelor în vigoare ne va permite să realizați ceremoniile funerare pentru persoanele trecute în neființă, fără sa intampinam dificultăți și fără sa actionam greșit în îndeplinirea procedurilor.ceremonii funerare
ceremonii funerare
Tags

No responses yet

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *