10 sfaturi să vorbești cu copiii despre moarte

Sfaturi memoriale,Servicii funerare
vorbești cu copiii despre moarte

Cum îi spui unui copil că o persoană dragă a murit?

Când trebuie să vorbești cu copiii despre moarte, gestionarea durerii poate fi suficient de dificilă pentru noi, adulții, iar vorbirea cu copiii despre moarte poate fi și mai dificilă.

Cu toate acestea, și copiii trebuie să se întristeze și să ajute un copil prin pierderea unei persoane dragi – fie că este vorba de un frate, părinte, bunic sau prieten – nu trebuie să fie intimidant.

Iată câteva îndrumări despre vorbirea cu copiii despre moarte, pierdere și durere.

A vorbi cu copiii despre moarte poate fi confuz pentru ei. Acest lucru se înrăutățește atunci când adulții ascund realitatea situației cu neadevăruri sau adevăruri pe jumătate, precum “bunicul a plecat”. Dacă bunicul a plecat, atunci are sens că într-o zi s-ar putea să se întoarcă. Acest lucru nu este adevărat, deci nu este util pentru copil.

Totuși, doriți să utilizați un limbaj adecvat vârstei. Fii sincer, dar nu-i copleși cu prea multe fapte contondente. Nu te complica.

Copiii mai mici pot continua să-și ceară persoana iubită decedată. Este posibil să nu înțeleagă conceptul de moarte. Continuați să aveți răbdare și explicați-o de câte ori copilul dumneavoastră are nevoie să fie explicat.

Moartea poate fi înfricoșătoare pentru noi toți. Copiii vor avea multe întrebări și neliniști cu privire la moarte.

Câteva sfaturi utile de luat în considerare cand vorbești cu copiii despre moarte sunt:

Fii sincer – Când cineva moare, nu se mai întoarce.

Adu-ți aminte de persoana iubită – Vorbește deschis despre bunic. “Bunicului i-a plăcut când i-am copt prăjiturile preferate!”

Fii direct – “Bunicul a murit. El nu doarme. ”

Păstrați-vă speranța – “O să reușim prin asta”.

Cum să explici moartea unui copil când a avut loc deja o moarte

Cum să spui unui copil despre moartea unui părinte
Pierderea unui părinte nu este niciodată ușoară, indiferent dacă sunteți un copil mic sau un copil adult.

Un copil se va simți abandonat, șocat, rănit, anxios și confuz – doar pentru a numi câteva dintre emoții.

Iată câteva sfaturi utile cand vorbești cu copiii despre moarte, mai exact moartea unui părinte.

1. Limba contează

Nu folosi eufemisme precum “dormit” sau “am pierdut mama astăzi”. Acest lucru oferă unui copil o idee greșită despre ceea ce sa întâmplat de fapt.

Fii direct mai ales cand vorbești cu copiii despre moarte. A vorbi direct va ajuta un copil să înțeleagă ideea mai ușor. Înțelegeți că moartea este permanentă.

“Mami a murit astăzi. Nu se va mai întoarce. ”
“L-am dus pe tati la spital în această dimineață. A fost foarte bolnav. Tati a murit acolo și nu va mai veni acasă. “

2. Alege cuvinte reconfortante

Este important să vă liniștiți copiii. Anunță-i că sunt încă în siguranță și iubiți.

“Mami a fost astăzi într-un accident de mașină. Ea a murit. Nu se va mai întoarce acasă. Dar eu sunt aici și te iubesc. Voi avea grijă de tine.”
“Nu merg nicaieri.”
“Tati va avea grijă de el însuși și va fi atent.”

3. Explicați ce urmează

Este posibil ca copiii să nu înțeleagă conceptul de vizionare, înmormântare sau cremare.

Încercați să le includeți în alegerea florilor sau în alte decizii mai mici. Lasă-l pe copilul tău să aleagă haine pentru ca mama sau tata să fie îngropați. Includerea copiilor în luarea deciziilor le va oferi un sentiment de implicare.

Discutați despre cum va fi să-și vedeți părintele într-un sicriu la serviciul de vizionare și înmormântare cand vorbești cu copiii despre moarte.

“Tati va fi îmbrăcat în costumul său de duminică.”
“Va părea că doarme liniștit. Dar el nu doarme; El este mort.”
“Tati nu va deschide ochii.”

“Dacă îl atingi pe tati, el se va simți foarte rece.”
“Aceasta va fi ultima oară când îl vei vedea pe tati.”

4. Exprimă-ți simpatia

Anunțați-l pe copilul dvs. că “vă pare rău pentru pierderea lor”.

“Îmi pare foarte rău, mami a murit.”
“Uneori, când cineva moare, simțim că e vina noastră. Nu este.”
“Știu că o să-ți fie dor de tati; Imi pare rau.”

5. Împărtășiți credințele familiei

Împărtășiți credințele religioase sau spirituale ale familiei dvs. despre moarte. Mângâie-ți copilul cu credințele cu care au fost crescuți.

“Mami este în cer”.
“Tati este alături de îngeri”.
“Mami te privește de sus.”

Cum să spui unui copil despre moartea unui bunic

Dacă pierzi un bunic, poate prima dată când copilul tău se confruntă cu moartea. Explicață cănd vorbești cu copiii despre moarte, că moartea este o parte naturală a vieții.

6. Spune adevărul imediat

Nu evitați copilul sau conversația. Se vor întreba de ce plângeți și vă supărați; cel mai bine este să fii direct. Asigurați-vă că folosiți cuvintele “mort” și “murit”.

“Bunica avea cancer de mult timp. Astăzi a murit. ”
“Bunicul era foarte bătrân. Inima lui tocmai a încetat să mai funcționeze și a murit “.

Cum să spui unui copil despre moartea unui animal de companie

Animalele de companie fac parte și din familia ta. Îi iubim și îi menționăm. Adesea, animalul de companie este partenerul de joacă al copilului tău.

7. Folosiți un limbaj simplu și direct

Când vorbești cu copiii despre moarte, in special despre moartea animalului dvs. de companie, cel mai bine este să folosiți un limbaj simplu și direct.

“Fluffy suferea prea mult. Veterinarul nu putea face nimic. El a ajutat-o să moară în pace. ” Dacă un animal de companie trebuie să fie eutanasiat, cel mai bine este să explicăm de ce a trebuit să se întâmple.

“Pepper a fost lovit de o mașină în această dimineață. El a murit.” Îndepărtați copilul de orice detalii sângeroase ale accidentului.

“Îl vom îngropa pe Fluffy în curtea noastră din spate.” sau “Pepper va fii incinerat”. Discutați cu copilul dvs. ce se va întâmpla în continuare.

Cercetările au dovedit să nu ne grăbim să luăm un alt animal de companie. Procesul de durere durează mai mult sau mai puțin de 6 luni.

8. Cum să explici moartea unui copil când cineva moare

Acest lucru poate fi un lucru greu de spus oricui, în special unui copil. Cu cât vorbești cu copiii despre moarte, ba mai mult despre moartea iminentă, cu atât un copil se va descurca mai bine.

Oamenii vor tinde să evite să discute acest lucru cu copiii. Crezând că își vor împiedica copiii să știe ce se întâmplă. Copiii sunt intuitivi și vă vor prelua semnalele. Cel mai bine este să fii sincer cu privire la ceea ce se întâmplă.

9. Cum să spui unui copil despre moarte

Conversațiile despre moarte și moarte pot fi grele. Dar sunt deosebit de greu pentru părinții care vorbesc cu copiii lor bolnavi în stadiu terminal. Nu este ușor, deoarece, ca părinte, nu vrem să renunțăm la speranță.

A purta o conversație cu copilul dumneavoastră despre moartea lor iminentă vă poate ajuta să vă liniștiți mintea. De asemenea, poate ajuta părinții să știe care sunt dorințele finale ale copilului lor.

S-a crezut de mult că vorbirea cu copiii și pregătirea lor pentru moartea lor este tabu. Specialiștii în pediatrie spun acum că este “în regulă” să vorbești cu copiii tăi cu privire la propria lor dispariție. Medicii spun că copiii se gândesc adesea la moartea lor înainte ca aceasta să fie menționată vreodată.

Discutați cu ei ultimele dorințe ale copilului dumneavoastră. Incinerare sau înmormântare? Lăsați copilul să ia (unele) decizii cu privire la înmormântarea lor îi va împuternici.

10. Cum să îi spui unui copil părintele lor este pe moarte (sau alte persoane dragi)

Adulții se luptă să discute despre moarte între ei. Imaginați-vă cât de greu ar fi să vorbiți cu un copil despre o persoană dragă în procesul de moarte.

Totuși, este important să vorbim despre moartea imanentă a părintelui lor mai devreme decât mai târziu. Vor putea să o proceseze mai bine pe măsură ce evenimentele se vor desfășura. (Probabil că vor începe să experimenteze și ceea ce se numește “durere anticipativă”).

Asigurați-vă că știrile vin de la o persoană în care copilul are încredere. Dacă este posibil, includeți părintele pe moarte în conversație.

Pregătește-te din timp. Nu vrei să te destrămi în timp ce vorbești, dar amintește-ți că este de fapt un lucru bun pentru tine să arăți emoție în fața copilului tău. Acest lucru le permite să știe că este în regulă să-și arate propriile sentimente.

Fii pregătit pentru întrebări. Chiar și pentru întrebări ciudate. Câțiva copii vor avea multe întrebări, iar unii nu. Unii își doresc mai multe detalii decât alții. Vârsta copilului dvs. va determina cât de multe informații îi oferiți.

Nu vă mirați dacă reacția copilului nu se potrivește cu așteptările dvs. Pot plânge sau pot lua totul și apoi să ceară o gustare. Oferiți-le “spațiul” emoțional pentru procesare. De-a lungul timpului, vor începe să lucreze prin ea.

Pe măsură ce aflați mai multe despre boală și evoluția acesteia, împărtășiți o parte (dar nu neapărat toate) acestor informații copiilor dvs. Ajută-i să înțeleagă cum se schimbă lucrurile. Împărtășirea oricăror modificări ale medicamentelor și tratamentelor îi va menține implicați și informați.

În același timp, doriți să le protejați ca și copii. Lasă-i să joace, să facă sport și să plece. Ei pot avea încă o copilărie. Nu le suprasolicitați cu informații prea multe sau prea detaliate. Purtați aceste griji pentru ei.

După ce i-ați spus copilului, asigurați-vă că îi informați pe ceilalți (cum ar fi profesori, babysitter / bona etc.) despre situație. Și nu uitați să căutați sprijin continuu! Acest lucru poate fi de la profesioniști instruiți, grupuri locale de sprijin, pastori, familie și prieteni.

Tag:

Distribuie: